Leo Kramp fotografie

Een passie voor natuur en landschapsfotografie

Zuidpunt

Het is zomervakantie, maar het weer laat het wat afweten. We komen maar net boven de 20 graden uit en het regent met enige regelmaat en vandaag stond er ook nog eens een harde windkracht 5 met uitschieters. Maar het blijft zomer, het blijft vakantie en dat ook nog eens voor het eerst op ‘mijn’ nieuwe eiland. Kortom, ik wil er op uit !!
Halverwege de middag breekt de lucht ietwat en piept er af en toe toch een zonnetje doorheen. Dat is het moment dat ik mijn fotospullen pak en richting de Zuidpunt bij Zierikzee ga.

Golven

Met die stevige zuidwesten wind hoop ik dat de golven stevig tegen de dijk slaan en wat mooie plaatjes opleveren tegen een mooie wolkenlucht.
Dat eerste doen ze zeker, de mooie wolkenlucht moet ik er deels bij bedenken. Met wat langere sluitertijden vervagen de stukslaande golven tot een soort van mist om de keien heen.

Havenhoofd

Daarna wandel ik door naar het havenhoofd van Zierikzee en maak daar ook een aantal foto’s met het houtwerk in de voorgrond en de Zeelandbrug op de achtergrond. Ook hier maak ik wat lange sluitertijd foto’s maar ik kom uiteindelijk tot de conclusie dat op deze plek foto’s met een snellere sluitertijd beter werken. Ik stel scherp op de voorgrond waardoor de Zeeland brug minder in focus is, maar wel nog steeds duidelijk herkenbaar in beeld. En ik vind dat prima werken voor deze foto.

Levensstrijd

Niet dat ik daar zelf heel druk in zit, maar dat is naam van het natuurgebied ten zuiden van Zierikzee. Na de foto’s bij het havenhoofd wandel ik terug naar waar ik mijn auto heb geparkeerd en besluit nog even door te wandelen naar de vlonders in dit gebied. Gezien het tijdstip verwacht ik niet veel meer te zien dan de altijd aanwezige meeuwen en wat scholeksters.
Ik kan mijn geluk niet op als er een paartje tureluurs blijkt te zitten die ook nog eens heel fotogeniek voor mij op een paaltje gaan zitten. Ik ga plat op mijn buik op de vlonder liggen om maar van een zo laag mogelijk standpunt wat fraaie foto’s te schieten.
De tureluur is een beschermde vogel die op de rode lijst staat. Zoals helaas bij veel flora en fauna het geval is, neemt ook het aantal tureluurs in aantal af.

Voor mij persoonlijk zit hier de foto van 2023 bij. Ik twijfel nog wel tussen de onderstaande twee welke uiteindelijk de titel mag gaan dragen.

Tureluur 1 Zuidpunt
Tureluur 1
Tureluur 2 Zuidpunt
Tureluur 2

Op nummer 1 vind ik de houding met de open bek fraaier, maar van nummer 2 vind ik de gele achtergrond en de positie vanaf de zijkant weer mooier. Ik ben er nog niet helemaal uit, maar ik neig naar nummer 1. Mede omdat op 2 ook de poot wat vreemd op het draad rust. Aangezien er ook nog een jong in de buurt was is de kans heel groot dat ze hier nog wel even zitten. Ik ga dus zeker nog eens naar het zuidpunt, oftewel Levensstrijd terug.

TIP: Klik op een afbeelding voor een grotere weergave van de foto.