Leo Kramp fotografie

Een passie voor natuur en landschapsfotografie

Zonsondergang en zonsopkomst

De afgelopen twee dagen stonden in het teken van de zon. Een zonsondergang en een zonsopkomst op precies te zijn. Dinsdagavond een zonsondergang op de Tweede Maasvlakte en woensdagochtend weer vroeg op voor een tweede poging voor een zonsopkomst aan het IJsselmeer.

Zonsondergang

Het mooie van de Tweede Maasvlakte is dat er aan de zuidkant van dit strand een groot gedeelte is wat heel langzaam afloopt. Het gevolg is dat er bij eb allerlei waterplasjes blijven staan. Als eb dan samenvalt met de zonsondergang dan reflecteert de mooie gekleurde (wolken)lucht in die stilstaande plasjes. Maar dan moet natuurlijk wel het weer meewerken. Dat was helaas dinsdagavond niet het geval. Tegen de tijd dat ik er aankwam waren de wolken vrijwel verdwenen zodat er in de lucht weinig structuur over bleef. Ten tweede waaide het ook fors waardoor het water in de plassen niet de mooie spiegelvlakken vormde die ik graag wilde zien. Ik heb de foto zoals ik hem wil maken in mijn hoofd. Nu nog op de Tweede Maasvlakte staan als de juiste omstandigheden er wel zijn. 

Gisteren was de eerste poging. Over twee weken als laagwater weer samenvalt met de zonsondergang en als het weer mee wil werken doen we een nieuwe poging. Ik heb in ieder geval wel een mooie try-out kunnen doen en het leverde toch wel een paar fraaie platen op.

Zonsopkomst

Een kleine twee weken terug stond ik al aan het IJsselmeer. Toen viel een wolkenband precies samen met de plek waar de zon op zou komen. Vanmorgen liep wederom om half vier de wekker af en zat ik alweer om vier in de auto om een nieuwe poging te wagen. De voorspelling zag er goed uit, maar hoe het uitpakt weet je pas als je er bent. Ook nu weer hing er een wolkenband op de plek van de opkomst. Maar deze keer kreeg het licht meer kans om er tussendoor te schijnen. 

Erg happy ben ik met de foto met de vissersnetten en de stenen op de voorgrond. Zowel in de liggende als de staande variant van deze foto. 

Maar het is nog niet de foto die ik voor deze lokatie in gedachten heb. Het kleurenspektakel bleef vandaag beperkt. Dus ook voor deze ben ik nog niet klaar met deze lokatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *