Leo Kramp fotografie

Een passie voor natuur en landschapsfotografie

Zonsopkomst IJsselmeer

Op de laatste zondag van mijn zomervakantie wilde ik weer eens gaan voor een zonsopkomst. Al zoekende via Google Maps kwam ik uit op een lokatie in het midden van de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad. Daar is een kleine uitwijkhaven en een restaurant met een parkeerplaats. Ook ligt er een golfbreker van basaltblokken die je mooi als voorgrond voor je foto’s kan gebruiken. Een ideale plek voor een zonsopkomst IJsselmeer.
De weersvoorspelling beloofde een half bewolkte lucht rondom het tijdstip van de opkomst.

Op pad

Dus vanmorgen ging om 3:30 de wekker af en om 4:00 zat ik in de auto. Het is anderhalf uur rijden en voor een zonsopkomst moet je een uur van te voren aanwezig zijn om alle kleurverlopen van een zonsopkomst mee te krijgen.

Helaas was er precies op de plek waar de zon zou opkomen een brede band met dichte bewolking waar de zon maar weinig kans kreeg om doorheen te komen. Links en rechts van deze brede band hing wel de bewolking in de lucht die ik graag op de plek van de zonsopkomst had willen hebben. Het is een mooie plek en ik ga zeker nog eens terug.

Natuurlijk heb ik wel de nodige foto’s gemaakt en ook al is het niet zo spectaculair als ik gehoopt had, er zitten toch wel wat mooie exemplaren tussen. Zoals die ene waar de het zonlicht toch met een mooie rode/oranje gloed de weg tussen de wolken door weet te vinden. Of die twee waar de lucht openbreekt en er een mooie wolkenlucht ontstaat (helaas wel pas na zonsopkomst). Ook met de foto’s van de vissersnetten ben ik tevreden.

Bulbmode

Voor de foto van het strandje en de wolken erboven heb ik voor het eerst in mijn fotocarriƩre gebruik gemaakt van de bulbmode op mijn camera. In de andere standen, waaronder de door mij gebruikte M-mode (Manual-mode), is de maximale sluitertijd die mogelijk is 30 seconden. Wil je meer dan moet je over naar Bulbmode. In die mode kan de camera niet meer een preview laten zien van het eindresultaat en je zult dus zelf moeten gaan rekenen met welke sluitertijd je een goed belichte foto zal gaan krijgen. Voor deze foto heb ik het 10-stops filter gebruikt en met de gekozen diafragma kwam de sluitertijd uit op 70 seconden. Zoals je aan de foto kan zien levert dat een glad water op en zie je de beweging van de wolken door de sporen die ze trekken.

Met deze zonsopkomst IJsselmeer sessie komt ook mijn zomervakantie ten einde, maar gelukkig heb ik tot half november nog mijn vrije vrijdagen. Er staan nog voldoende concrete doelen op mijn lijstje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *