Leo Kramp fotografie

Een passie voor natuur en landschapsfotografie

Roer

Afgelopen maandag met Patrick naar de rivier de Roer in de buurt van Monschau geweest. Dankzij de regen van de afgelopen periode stroomde deze snel door het dal tussen de heuvels.

Genoeg gelegenheid voor het nemen van foto’s van dit mooie gebied en riviertje. Het weer was beter dan verwacht, alleen stond er wel een aardig windje. Voldoende wind om de bomen en takken te laten bewegen.

Nabewerking in Photoshop

Een geleerde les is dat die beweging goed te zien is in het groen wanneer je foto’s maakt met langere sluitertijden om de vervaging van het water te krijgen. Ik maak daarom tegenwoordig ook altijd een foto met de dezelfde compositie met een snellere sluitertijd. In Photoshop kan ik deze foto’s dan over elkaar heen leggen. De foto met het vervaagde water is dan de bovenste laag en die met de korte sluitertijd de onderste. Door een masker te plaatsen op de bovenste foto kan ik de bomen en het groen van de onderste laag weer tevoorschijn halen. Op die manier combineer je twee foto’s tot een waarin alles klopt.
Het is hierbij wel belangrijk dat de belichting van beide bronfoto’s vrijwel gelijk is. Indien nodig kan je dat eerst in Lightroom balanceren. In photoshop moet je natuurlijk beide foto’s eerst uitlijnen zodat deze precies over elkaar heen vallen.

Lange sluitertijd
Foto met sluitertijd van 30 seconden waar beweging in het groen goed is te zien.
Korte sluitertijd
Foto met een korte sluitertijd waardoor er geen beweging in het groen te zien is.
Gecombineerd
Eindresultaat na het samenvoegen van beide foto’s in Photoshop

Een aardige klim was nodig om het uitzichtpunt Ehrensteinley te bereiken. Het uitzicht viel eerlijk gezegd wat tegen en leverde maar 1 foto op. Onderweg was er ook een plekje waar aardig wat vlinders aan het fladderen waren. Daarvoor kwam de 80D met de 100-400mm lens uit de tas. Nog een stukje verderop was er een uitstekende rots. Een ideale plaats om mezelf eens op de foto te laten zetten.

Leo Kramp
De fotograaf gefotografeerd (© Patrick Neelis)

De foto’s van deze mooie dag bij de Roer staan hieronder in de galerij.