Leo Kramp fotografie

Een passie voor natuur en landschapsfotografie

Den Osse

Het begint zo langzamerhand een vast gewoonte te worden, dat vroege opstaan. Ook op deze vrijdag liep de wekker om drie uur af. Ik had voor vandaag een zonsopkomst bij Den Osse in gedachten. Ik ben daar al eens eerder geweest maar werd toen (onaangenaam) verrast door mist, alhoewel dat uiteindelijk ook wel zijn charme had.

Vandaag werd ik zeker niet teleurgesteld. Het begon met wat kleinere laaghangende wolkjes, maar later kwamen van die mooie langgerekte veegwolken in de hogere luchtlagen aandrijven. Vaak gaan dit soort wolken vooraf aan een warmtefront. Het zonlicht reflecteerde hier heel mooi tegen. Het resultaat was een fantastisch kleurenspektakel. Erg happy ben ik met de foto’s met de keien in de voorgrond en de diagonaal weglopende wolken.
Twee foto’s van deze sessie bij Den Osse zijn opgenomen in de shop.

Lange sluitertijden ruis

Op de R5 heb ik trouwens voor de instelling gekozen waarbij de camera zelf bepaald of er bij lange sluitertijden sprake is van de typische lange sluitertijden ruis en dan wel of niet een darkshot neemt. Tot nu toe heeft dat goed gewerkt, maar in de foto’s van vanmorgen zag ik toch wat rood/groen/wit gekleurde pixels in de foto die ontstaan door warmteontwikkeling in de sensor. Hoe langer de sluitertijd, hoe heter de sensor word en hoe meer van dit soort ‘hot pixels’ ontstaan. Ik overweeg nu om toch maar weer de lange sluitertijden ruisonderdrukking aan te zetten, net zoals ik dat op de 5D Mk IV ook had ingesteld.
Nadeel hiervan is dat een opname die langer is dan 1 seconde twee keer zo lang gaat duren omdat de camera eerst de foto maakt en dan zelf nog een black frame maakt. Door de camera gevonden hot pixels in deze black frame wordt dan van de eerste opname afgetrokken.
Alternatief is om het te laten zoals het is, maar dan moet je zelf in Lightroom op 100 of 200% ingezoomd de foto’s scannen op deze pixels en corrigeren, en dat kost ook weer de nodige tijd. Wat wel helpt is dat deze pixels vaak op dezelfde plaats zitten en dat corrigeren van meerdere foto’s dan wat sneller gaat.
Ik denk er nog even over na.

Lokatie scouten

Op de terugweg vanuit Den Osse ben ik nog even gestopt bij een andere lokatie aan het Grevelingmeer die ik ergens op social media tegenkwam. Het lijkt een mooie plek voor een zonsopkomst in de periode van oktober tot en met februari. Ik wilde even wat proeffoto’s maken om te kijken hoe het uitpakt. Conclusie is dat deze lokatie in de alsmaar groeiende lokatie planning in Excel komt te staan. Een preview hiervan staat in de afbeeldingen hieronder.
Vlak bij deze lokatie is ook een zwemsteiger aanwezig en terwijl ik bezig was kwamen er steeds meer (overwegend oudere) mensen een duik nemen in het Grevelingenmeer.

TIP: Klik op een afbeelding voor een grotere weergave van de foto.