Leo Kramp fotografie

Een passie voor natuur en landschapsfotografie

Bollenvelden

De eerste vierdaagse werkweek van het jaar. Vanaf nu tot medio november werk ik vier dagen in de week. Wat is mooier om die periode te beginnen dan een bezoek aan de bollenstreek? Om de drukke plekken te vermijden neem ik mijn vouwfiets mee en stippel een route uit langs de bollenvelden tussen Vogelenzang en Hillegom.

Bollenvelden

Nog terwijl ik in de auto onderweg ben zie ik al dat het voor tulpen nog te vroeg is. De koude weken van april hebben de groei en bloei stevig vertraagd. Gelukkig staan er wel volop narcissen en hyacinten in bloei dus ik kom niet voor niets. Ik kom langs velden met hyacinten waar ik niet dichtbij kan komen. Verderop kom ik langs een plek in de buurt van een bedrijventerrein waar ik wel van de openbare weg mooi dichtbij de hyacinten kan komen. Hier kunnen foto’s gemaakt worden met lage standpunten en wat focus stacks om de rij van voor tot achter scherp op de foto te hebben. Hier zijn ook de luchtfoto’s met de DJI Mini 2 gemaakt. Dit is ook de plek waar een meerkoet tussen de tulpen rondloopt (een van de weinige rijen tulpen die ik gezien heb).

Verder gaat het op de vouwfiets en kom ik lang een veld met allerlei soorten narcissen. Het hek van dit perceel staat open en ik kan mooi aan de kopse kant van de stroken komen. Natuurlijk zorg ik ervoor dat ik geen enkele schade aanbreng aan de narcissen en de bollen. Dit is ook de plek waar ik op mijn zij ga liggen om de lage standpuntfoto’s te maken van de narcissen. Op de rest van de route zie ik alleen nog maar tulpenvelden die nog in bloei moeten gaan komen.

Kasteel Keukenhof

Terug bij de auto bedenk ik dat ik nog even langs het Keukenhof Kasteel ga. Daar maak ik vanuit verschillende hoeken foto’s van het kasteel en wat detailopnames van een kunstwerk wat daar in de tuinen staat. Een collega liet me eerder deze week een foto zien van een molen met daarvoor een veld met rode tulpen. Ik kijk op google maps waar ik dat kan vinden en de vouwfiets komt weer uit de achterbak. De rode tulpen zijn er niet meer, maar wel een strook met gele narcissen. Doorfietsend kom ik terecht langs de drukke N208, de plek die ik juist vanwege de verwachte drukte wilde vermijden, maar laat dat nu juist precies de plaats zijn waar wel volop tulpen in bloei zijn te zien. Het is natuurlijk naast de Keukenhof en gaat het hier waarschijnlijk om voorgetrokken tulpen als uithangbord voor de Keukenhof. Hier maak ik de laatste foto’s van vandaag.

Volgende keer

Volgende week eerst weer eens langs Chipclean om de sensors van mijn camera’s te laten reinigen zodat ik met apparatuur in tip-top conditie het nieuwe fotojaar in kan. Aansluitend bezoek ik dan boswachterij Sint Anthonis bij Wanroij.
Vooralsnog denk ik dan dat ik in week daarna eens ga kijken bij de bollenvelden op de Zuid-Hollandse eilanden. Minder druk dan de bollenstreek en ook nog eens uitgestrekter en vrije uitzichten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *