Leo Kramp fotografie

Een passie voor natuur en landschapsfotografie

Zonsopkomst Reeuwijkse plassen

Na wekenlange grauwe grijze luchten in het weekend zag het er eindelijk voor de zondagochtend weer eens goed uit. Ik twijfelde tussen een zonsopkomst bij de Tweede Maasvlakte of bij de Reeuwijkse plassen. Aangezien het na de harde wind/storm van gisteren aan de kust nog stevig waaide werd het een zonsopkomst Reeuwijkse plassen.

De ochtend begon met een heldere, wolkeloze hemel en dus wat saai. Vanuit het noordwesten zag ik al wel wat wolken aan komen drijven. Op bijna hetzelfde moment dat de zon boven de horizon kwam zaten de mooi gevormde wolken op precies de juiste plaats. Het jonge zonlicht reflecteerde mooi tegen de onderkant van deze wolken.

Ook weer wat meer ervaring op kunnen doen met de nieuwe R5. Op de 5D Mark IV had ik lange sluitertijden ruisonderdrukking aan staan. Dit om kleurruis die ontstaat als gevolg van warmteontwikkeling bij lange sluitertijden te voorkomen. Nadeel hiervan is dat het nemen van een dergelijke foto twee keer zo lang duurt. De camera maakt dan namelijk eerste de foto en neemt direct daarna met de dezelfde sluitertijd nog een tweede foto met een gesloten sluiter (een darkframe). De ruis die dan zichtbaar is in deze darkframe trekt de camera af van de eerste foto. Hierdoor zit er in eindfoto geen lange sluitertijd ruis. Grote nadeel is dus dat als je een foto maakt van bijvoorbeeld een 1 minuut je dan nog eens een minuut wachten voordat de camera de darkframe heeft genomen. Aan de andere kant scheelt het ook weer in de nabewerking in Lightroom. Maar je loopt in het veld wel het risico het juiste moment te missen.

Ik was nieuwsgierig of dit proces met een R5 nog steeds nodig is. Op advies van een aantal YouTube filmpjes heb ik de instelling hiervoor op “Auto” gezet. De camera beoordeelt dan zelf of er kleurruis aanwezig is in de opname en neemt alleen een drakframe opname als dat nodig is.
Ik heb vanmorgen diverse lange sluitertijd opnames gemaakt, maar geen enkele keer vond de R5 het nodig om een darkframe te maken. Bij beoordeling in Lightroom van deze foto’s is er inderdaad geen spoortje lange sluitertijd ruis te vinden.

TIP: Klik op een afbeelding voor een grotere weergave van de foto.