Leo Kramp fotografie

Een passie voor natuur en landschapsfotografie

Zomershoots week 4

Met zomershoots week 4 komt er een eind aan deze serie. En ik was er al bang voor. De verwachte hiitegolf is werkelijkheid geworden. Temperaturen die opliepen tot 35 graden. Niet echt weer om met een rugtas vol fotospullen op pad te gaan. Het idee om te gaan voor zonsopkomsten in de uren dat het nog niet zo warm is heb ik niet uitgevoerd. De temperatuur in huis liep ook op en ik vind het toch belangrijker, ook met oog op de poezen, om de temperatuur zoveel mogelijk te laten zakken in de nacht en vroege ochtend.

Achtertuin

Maar het fotovirus knaagde toch aan me. Ik heb van de winter een huisje met vogelvoer aan de schutting gehad en blijkbaar heeft een van de vogels een zonnebloemzaadje laten vallen. Ik heb dus nu een, weliswaar relatief kleine, zonnebloem in mijn tuin staan. Ook heb ik van het voorjaar een mix van bij- en vlindervriendelijke planten gezaaid. Ook die staan in bloei. Ik heb dus mijn macrolens uit de kast gepakt en heb in mijn achtertuin wat macrofoto’s gemaakt. Ik heb hier bij drie van de vier foto’s de focus stack techniek toegepast om de bloem van voor tot achter scherp te hebben en toch de vage achtergrond te behouden. Focus stack is een techniek waarbij je meerdere foto’s van het onderwerp maakt en dan bij elke foto het scherpstelpunt iets verschuift. Met speciale software (HeliconFocus) worden uit die afbeeldingen dan de scherpe delen geselecteerd en samengevoegd tot een afbeelding.
Bij de foto van de zonnebloem met een donkere, bijna zwarte achtergrond heb ik de foto bewust onderbelicht. Daarna in Lightroom de hooglichten bijna maximaal versterkt en ook de schaduwen nog wat dieper gemaakt

Einde zomershoots serie

De vakantie zit er weer en daarmee komt er met deze zomershoots week 4 blog ook een einde aan de serie. Maandag moet ik weer op thuiswerkplek aan het werk. Gelukkig heb ik nog even mijn vierdaagse werkweek zodat er tijd blijft voor mijn passie. Nu de heide in bloei komt heb ik nog een zonsopkomst in de planning staan (locatie nog even bepalen (in ieder geval niet op de overvolle Posbank). Als er binnenkort weer eens een koude nacht is staat er ook nog een zonsopkomst bij de Oisterwijkse vennen in de planning. Ik had in mijn vorige blog ook al een zonsopkomst over de Waal genoemd. Kortom er staat voldoende op het lijstje, nu hopen dat het weer gaat meewerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *