Leo Kramp fotografie

Een passie voor natuur en landschapsfotografie

Zomershoots week 3

In deze zomershoots week 3 neem ik je weer mee naar de fotosessies van afgelopen week.

Zonsopkomst Reeuwijkse plassen

Een zonsopkomst waar je niet al te vroeg voor uit bed moet. Om vijf uur liep de wekker af, heb ik mijn spullen gepakt en ben de deur uitgegaan. Auto aan de rand van het plassengebied geparkeerd en met de vouwfiets verder gegaan naar de geplande locatie om een paar mooie zonsopkomst foto’s te kunnen maken. 

Motketel

De Motketel is een natuurgebied op de Veluwe in de buurt van Vaassen. In dit gebied bevindt zich een kwelgebied waaruit een beek ontspringt. Hier leven ook levendbarende hagedissen. Reden genoeg om die kant op te gaan. Het heeft maandag nog even geregend, dus ideaal.

De hagedis liet zich echter niet zien. Maar het gebied bevat een mooi stelsel van beken. Door de ijzerhoudende grond heeft de bedding zijn roestbruine kleur gekregen. Lokatie staat inmiddels in mijn notitieboekje als terugkeer plek in de herfst als de blaadjes gaan verkleuren.

Loevestein 

Na het Muiderslot en kasteel Doorwerth is het nu de beurt aan slot Loevestein. Je weet wel, het kasteel van Hugo de Groot en zijn ontsnapping in een boekenkist. Gebouwd in 1361 op de strategische plek waar Maas en Waal samen komen. Vanaf ca 1572 doet het dienst als staatsgevangenis voor politiek en religieus andersdenkenden gevangen, evenals krijgsgevangenen.

De bekendste gevangene is Hugo de Groot, die Loevestein beroemd maakt door zijn ontsnapping in een boekenkist.
Hugo de Groot leest veel om de tijd te doden. Stapels boeken worden gebracht en gehaald in een grote kist. Bij elke levering wordt deze kist door bewakers gecontroleerd want er mogen alleen boeken in zitten. Maar omdat de bewakers nooit iets vinden kijken ze na verloop van tijd nog maar zelden in de kist. Zijn vrouw Maria van Reigersberg en hun dienstmeisje Elsje bedenken een ontsnappingsplan .
Op 22 maart 1621 vlucht Hugo de Groot in de boekenkist uit Loevestein. Hij vermomt zich bij de familie Daetselaar in Gorcum als een metselaar en ontvlucht later de stad en vertrekt naar Parijs.

Ik was er al vroeg en had gehoopt wat dichterbij te kunnen komen om in alle rust foto’s te kunnen maken. Helaas. Het kasteel is maar beperkt zichtbaar vanaf de openbare weg en de ingang ging pas om tien uur open. Als alternatief heb ik me uitgeleefd op de rivieroever van de Waal en daar zijn ook een aantal mooie foto’s het resultaat van. Af en toe kwam toch het kasteel weer in beeld en het mooie is dan dat je vanaf een niet zo voor de hand liggende plek een foto maakt.

Ik heb trouwens het bezoek aan het kasteelterrein toen het eenmaal wel open was maar achterwege gelaten. vanaf mijn wandelroute langs de Waaloever zag ik zoveel mensen vanaf parkeerplaats naar ingang wandelen dat het voor mij gewoon te druk werd. Ook deze lokatie komt dus als terugkeerplek ergens na de vakantieperiode in het boekje en eigenlijk om twee redenen; het kasteel en een zonsopkomst over de waal.

Tot zover zomershoots week 3. 
Nog een week vakantie gaan. Het beloofd (of dreigt) een superwarme week te worden. Maar als de ochtenden niet al te warm worden ga ik naar een paar locaties voor zonsopkomstfoto’s. Dus tot volgende week in de laatste zomershoots blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *