Leo Kramp fotografie

Een passie voor natuur en landschapsfotografie

Zomershoots week 1

Voor mij is de zomervakantie begonnen. Dat betekent dat ik, als het weer het toe laat, vaker op pad kan met mijn fotospullen naar nieuwe, maar ook al bekende locaties. In plaats van na elke shoot een blog post te maken neem ik jullie 4 weken lang op mijn trips mee via een verzamelende wekelijkse zomershoot blog. We beginnen met Zomershoots week 1.

Zandvoort Strand

Geen geplande shoot, maar zoals jullie weten ga ik vrijwel nooit op pad zonder een camera. Ook als ik naar het strand ga om daar lekker te luieren, lezen, zonnen en zwemmen zit er een compactcamera in mijn rugtas. En dat kwam deze keer goed uit. Onderweg naar het water om een duik in de Noordzee te nemen zag ik een zeemeeuw met zijn ontbijt/lunch. Voor het eerst dat ik een vis op het strand zag en in combinatie met die meeuw leverde dat (vind ik) een leuk plaatje op. Ook nog even een shot vanaf een laag standpunt. Er lag ook een mooi strook met schelpen op het strand, en als je dan toch bezig bent…

Slikken van Voorne

Een lokatie gevonden door gewoon in Google Maps over Zeeland te ‘vliegen’. Helaas, maar niet onverwacht, mag je de slikken zelf niet op en blijft het beperkt tot een wandeling er om heen. Toch nog wat zichtpunten kunnen vinden en een panoramafoto (opgebouwd uit 16 staande foto’s) gemaakt van wat je kan zien van de tweede maasvlakte. De wolkenlucht was vandaag zo mooi dat ik op de terugweg ook nog even langs het Weegje in Waddinxveen ben gereden.

Kasteel Doorwerth

Gevonden via het boek ‘De mooiste fotolocaties Oost-Nederland’. Driedubbel doel vandaag.
1. Uitzichtspunt over de Nederrijn met zicht op Driel en de Stuw bij Driel
2. Kasteel Doorwerth
3. De stuw bij driel

Voor de eerste twee foto’s heb ik eenmaal na een flinke klim mijn telelens uit mijn tas gepakt.

Kastelen en vooral de historie daarvan blijven me boeien. Kasteel Doorwerth is een mooi exemplaar met een geschiedenis die terug gaat tot ca. 1280.
Voor de de hier gemaakt foto’s wisselde de standaard lens en de groothoeklens zich veelvuldig af. Het was er erg rustig en kon ik lekker mijn gang gaan. Eerst buitenlangs over de omringende dijk. Daarna op het binnenplein met de oudste en dikste acacia van Nederland en zeer waarschijnlijk van Europa. Geplant in 1678 om de geslaagde vredesonderhandelingen in Nijmegen te vieren waarmee een einde was gekomen aan de oorlog tussen Frankrijk en Nederland. 

Stuw bij Driel

De stuw bij Driel liet zich van de kant waar ik was slecht fotograferen dus ben ik omgereden naar de andere kant van de Neder-rijn. Ik kon via de dijk lekker dichtbij komen.
Ook had ik geluk. De stuw is in onderhoud en juist op het moment dat ik aankwam werd een deel van een van de vizierschuiven eruit getakeld. Daar kon ik dus een mooie serie foto’s van maken. Wel imposant om te zien hoe ze dat doen.
Met de stuw wordt trouwens het water uit de rijn verdeeld over de IJssel (voor het vullen van onze nationale zoetwatervoorraad, het IJsselmeer), de Lek en de Nederrijn. Simpel gezegd doet hij dat door de stuw dicht te houden zodat het water uit de rijn zich een weg moet vinden via deze drie rivieren. Pas als het waterpeil te hoog wordt gaan de vizierschuiven open zodat het vrijelijk weg kan stromen. Voor de scheepvaart bevind zich een sluizencomplex naast de stuw. Zelfs aan de vissen is gedacht door er een vistrap aan te leggen.
De stuw bij Driel is de eerste in een complex van drie stuwen. Bij Amerongen en Hagestein bevinden zich vrijwel identieke stuwen.

Tot zover de blog voor de Zomershoots Week 1. Tot volgende week.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *