Leo Kramp fotografie

Een passie voor natuur en landschapsfotografie

Zandhagedis

Op de vrij genomen maandag voor Koningsdag heb ik gekozen voor een trip naar de Amsterdamse Waterleidingduinen met twee doelen. Afgevallen geweien zoeken en de zandhagedis.
Voor die geweien blijkt het nog te vroeg, die zitten namelijk allemaal nog op de koppen van de damherten. Ook het tweede doel lijkt aanvankelijk niet te gaan lukken. Op de voor mij bekende plekjes is bij de eerste rondgang nog geen zandhagedis te zien. Ik dwaal dan wat verder door de AWD en zie een grote kudde damherten en rustig volgend neem daar wat foto’s van. De plek waar ik de kudde al struinend heb aangetroffen is waarschijnlijk wel een goede plek om wat later in de herkansing wel een gewei te vinden. Ik heb besloten de foto’s van de damherten deze keer niet op te nemen in de galerie. Ik ben meerdere malen in de Amsterdamse Waterleidingduinen geweest en heb ook al meermaals foto’s van damherten opgenomen. Deze keer ligt de focus op de zandhagedis.

Zandhagedis

Na een paar uur kom ik terug op de plek met de meeste kans op zandhagedissen en aanvankelijk lijkt het nog steeds een verloren zaak. Totdat ik plots beweging zie en er een zandhagedis de boomstronk op begint te kruipen. Later krijgt hij nog wat gezelschap. Ik krijg alle kans en gelegenheid om de mooie diertjes van alle kanten te fotograferen. Hoe mooi zo’n groene zandhagedis is zie je in de foto’s hieronder. Op een van de foto’s kan je ook zien hoe lang zo’n staart nu is, zeker in verhouding tot de lengte van het lijfje van het dier.

De kans om deze groene zandhagedis te fotograferen is er maar even. Het is namelijk dat het mannetje wat in paartijd deze kleur krijgt. Is de paartijd eenmaal voor bij dan wordt hij weer net zo bruin als het vrouwtje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *