Leo Kramp fotografie

Een passie voor natuur en landschapsfotografie

Waterloopbos en het Gouwebos

Een paddenstoelweekend deze week. Naar het waterloopbos en het Gouwebos.

Waterloopbos

Het waterloopbos staat bekend als “the place to be” voor paddenstoelen. Niet alleen het aantal paddenstoelen is hier heel hoog, maar ook het aantal soorten wat je hier kan vinden is enorm. Hij stond al wat langer op mijn lijstje en afgelopen vrijdag was het dan zover. Samen met collega en vriend Patrick en deze keer ook zijn buurman Jos zijn we afgereisd naar Marknesse. Ook de bekende natuurfotograaf Johan van der Wielen was er vrijdag met een clubje mensen voor een fotoworkshop.

Het Waterloopbos is een rijksmonument. Op deze plek zijn vele onderzoeken uitgevoerd naar het gedrag van water. Je vindt er restanten van allerlei onderzoeken. Onder andere die voor de Deltawerken, maar ook van waterwerken voor exotische plekken zoals de haven van Lagos. Het nut van dit laboratorium is komen te vervallen door de opkomst van de computer en de simulatiemodellen die daar mee mogelijk werden. Het is is dus niet alleen een fantastische plek voor paddenstoelen, maar ook om al die oude modellen eens op de foto te zetten. Daarvoor gaan we volgend jaar nog eens terug met een andere fotouitrusting.

Qua paddenstoelen werden we niet teleurgesteld. Ik had van te voren weer via waarneming.nl uitgezocht wat er zoal aan voor mij interessante paddenstoelen gezien was en dat in mijn Garmin gezet. Dat waren in ieder geval de plekken waar ik wilde stoppen. Maar we kwamen nog veel meer tegen en het was echt een keuze maken. Het feit dat we maar een kilometer of 6 hebben afgelegd maar ruim 6 uur in het bos waren zegt genoeg over de tijd die we besteed hebben aan het fotograferen.

Ik heb veelvuldig de focusstack methodiek toegepast. Soms maar een serie van een paar foto’s tot grote series van tegen de 40. Ook kwam het LED-lamp paneel uit de tas voor bijvoorbeeld de foto van de porseleinzwam waar het licht zo mooi doorheen schijnt.

Gouwebos

Ik kon er ook helemaal geen genoeg van krijgen. Vandaar dat ik zondagochtend nog even ons lokale Gouwebos ben ingetrokken. Wat minder soorten en paddenstoelen dan in het Waterloopbos, maar toch nog een paar fraaie kunnen vinden zoals de grote champignon, de zadelzwam en het hazenpootje.

Van het weekend dus ook een hoop tijd besteed aan het focusstacken en nabewerken van de foto’s (of liever het digitaal ontwikkelen). Ik wil altijd wel weten wat ik gefotografeerd heb dus ook de nodige uren met mijn neus in de boeken gezeten en op internet gezocht naar de namen van de voor mijn onbekende paddenstoelen. Helaas lukt dat niet altijd en blijven er bij een paar paddestoelen nog vraagtekens staan.

We hebben ons prima vermaakt in het Waterloopbos en het Gouwebos. Ik hou waarneming.nl nog even in gaten want ik ga zeker nog een keer terug naar het Waterloopbos.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *