Leo Kramp Fotografie

Een passie voor natuur en landschapsfotografie

Veluwezoom – Loenen

Vandaag stond de Veluwezoom op de planning en dan met name de omgeving Loenen. Door dit gedeelte van het bos loopt een spreng. Een spreng is een door mensen gegraven beek. Een sprengbeek werd met name gebruikt voor de aandrijving van watermolens. Water is altijd een leuk onderwerp voor fotografie dus op naar Loenen.

De Vrijenberger Spreng werd aan het einde van de 19e eeuw gegraven, zodat het waterpeil van het Apeldoorns Kanaal op peil kon worden gehouden. Vanwege het grote hoogteverschil in de spreng, werden er twee watervallen aangelegd. Op deze wijze werd een te sterke stroming voorkomen. De grote waterval heeft een verval van 15 meter. Vandaag zowel langs de grote als de kleine waterval gewandeld. Grappige is dat ik de kleine mooier vond, vooral vanwege de hogere stroomsnelheid en dus meer beweging in het water. Voor bijna alle waterval en beekfoto’s gingen de schoenen uit zodat ik een standpunt midden in de beek kon nemen.

Daarna nog verder in de bossen gewandeld. De Veluwezoom is een zeer mooi stuk natuur en heerlijk rustig en staat bovenaan mijn favorieten lijstje.

Blij werd ik van de meikever die mijn pad kruiste. Er waren er genoeg, maar waar de anderen maar bleven rondfladderen zat deze op het pad en gaf mij wat kansen om foto’s te maken van deze markante kever met zijn oranje antennes die hij gebruikt om voedsel en/of een partner te zoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *