Leo Kramp fotografie

Een passie voor natuur en landschapsfotografie

Variaties

Afgelopen vrijdag was een dag vol variaties.

Middelharnis

Al googelend over de Zuid-Hollandse eilanden was mijn oog gevallen op Middelharnis als lokatie voor een zonsopkomst. De weersvoorspelling leek gunstig dus de wekker liep weer vroeg af. Op de plek aangekomen viel het vies tegen. Veel bewolking die de zonsopkomst totaal verborg. Wel nog een foto gemaakt van de lichtvervuiling aan de overkant van het Haringvliet en wat gespeeld met de “Palmboom van komen en gaan“.

Kwade hoek

Daarna ben ik doorgereden naar de Kwade Hoek. Een stukje Nederland waar door wind en water het landschap elke keer net weer even wat anders is. Hier heb ik nog een foto kunnen maken van een wat rose gekleurde zon die zich inmiddels voorzichtig liet en zien en de dito gekleurde lucht. Het is een plek waar je buiten het broedseizoen vrij mag wandelen en daar maak ik dankbaar gebruik van. Al struinend door de duinen en het hoge gras kom ik terecht bij mijn doel; Zeekraal. Ze hebben hier inmiddels de mooie rode kleur, maar de plantjes zijn klein en is geen fotogenieke rood exemplaar te vinden die apart staat. Het is een groot veld van rood. Ik struin verder over de slikken waar ik soms tot over mijn enkels in wegzak. Gelukkig heb ik mijn schoenen al uit gedaan. Ik kom terecht bij kolonies met kleine plevieren en bonte strandlopers waar ik me met de 100-400 lens op uitleef. Ik struin nog wat verder en maak wat foto’s van vertakkende stromen die verder het landschap in gaan.

Slikken van Voorne

Daarna stop voor nummer drie van de variaties ik op de weg naar huis ook nog even bij de Slikken van Voorne in de hoop hier wel mooie fotogenieke rode zeekraal te vinden. Eigenlijk is het meer verwachting dan hoop, want ik heb hier immers een paar weken terug ook mooie foto’s kunnen maken. De zeekraal is er nog, maar rood zijn ze nog niet. Dus ik wandel verder naar het deel van de kitesurfers (die er vandaag niet zijn) en waarvan de plaats wordt ingenomen door meeuwen die in grote aantallen (zowel in verschillende soorten als in aanwezigheid) aanwezig zijn. Ook vliegt er een kolonie scholeksters rond en wordt ik verrast door de aanwezigheid van de rosse grutto (Al hebben de aanwezige exemplaren niet (meer) de typerende zomerse kleur). Leuk wordt het ook als een meeuw een krab voor lunch heeft weten te scoren.

Na een dag vol variaties kom ik moe en voldaan thuis. Dat terwijl ik de doelen die ik voor ogen had niet heb kunnen waarmaken maar wat ruimschoots werd gecompenseerd door wat er wel voor mijn lens kwam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *