Leo Kramp fotografie

Een passie voor natuur en landschapsfotografie

Uitbreiding van mogelijkheden

Sinds half november, waar ik in mijn laatste vierdaagse werkweek van dit jaar in de Amsterdamse Waterleidingduinen ben geweest, is het weer niet veel bijzonders. Helemaal afhankelijk van het weekend was het vooral regen, grauwe en grijze dagen en het verkeerde soort mist wat de klok sloeg.

DJI Mini 2

Ook al ben ik dan niet op pad. Stil heb ik niet gezeten. Om te beginnen heb ik november mijn mogelijkheden uitgebreid door een drone te kopen. Een DJI Mini 2.
Zo’n mini heeft twee voordelen. Om te beginnen, zoals zijn naam al doet vermoeden, is hij klein en past gemakkelijk in je fototas. Of je neemt hem makkelijk extra mee in de, bij de fly more combo meegeleverde, draagtas. Het tweede voordeel is dat hij met zijn 249 gram net onder de grens van 250 gram valt.
Waarom is dat een voordeel, denk je dan waarschijnlijk… Per 1 januari 2021 gaat de nieuwe wetgeving rondom drones in. Bij drones zwaarder dan 250 gram moet je een cursus volgen, examen doen en dus eigenlijk je vliegbrevet halen. Daarnaast moet je je drone registreren. Die registratie moet dan periodiek vernieuwd/verlengd worden. Gratis is dat allemaal niet natuurlijk.
Bij een drone lichter dan die 250 gram hoef je je alleen maar als ‘piloot’ te registreren.

Helaas heb ik door hetzelfde slecht weer nog niet veel vlieguren gemaakt. De foto van de stapstenen in ons Gouwebos geeft een idee wat voor nieuwe mogelijkheden dronefotografie bied.

DJI Mini 2
DJI Mini 2
DJI Mini 2
DJI Mini 2
Stapstenen Gouwebos
Stapstenen in het Gouwebos

Fotostudio

Een andere uitbreiding is een fotostudio in een niet gebruikte slaapkamer. Na wat klusactiviteiten is deze kamer voorzien van een achtergrondsysteem met momenteel drie verschillende achtergronden; wit, zwart en chroma groen.
Chroma groen maakt het mogelijk om redelijk eenvoudig in Photoshop de achtergrond te vervangen door willekeurig welke achtergrond dan ook.
De studio is verder gevuld met drie Godox QS400II flitsers. Iedere flitser heeft zijn eigen functie in de uiteindelijke foto. Denk hierbij aan gebruik als hoofdlicht, vullicht, haarlicht of achtergrondlicht. Het mooie is ook dat de flitsers voorzien zijn van een instellicht zodat je, als je die als proportioneel licht instelt, al mooi een indruk krijgt van de lichtbalans tussen de verschillende flitsers. ik stel ze individueel in vanaf mijn camera met de Godox X-Pro transmitter die ik al had.

Op de plank liggen verschillende lichtvormers, al naar gelang het doel en de beoogde foto. Op de onderstaande foto zie je de Octabox en de standaard 60 x 60 softbox op de flitsers zitten. Beide voorzien van een (dubbele) difussor en de laatste ook van een grid. Daarnaast is er nog een tweede 60 x 60 softbox (zat nu eenmaal in de basis kit), een 40 x 180cm softbox (ook met dubbele difussor) en grid en een parabolische softbox.
Op de derde flitser zit een standaard 7 inch reflector. Difussors en grid zitten trouwens met klittenband vast en kun je naar wens erop zetten

Zoals de kruk doet vermoeden is hiermee ook portretfotografie een mogelijkheid geworden. Maar in de vrije dagen na kerst begin ik eerst eens om de studio te gebruiken voor wat stillevens en wat ervaring op te doen met het instellen van de fliters en de effecten van de verschillende lichtvormers en het gebruik daarvan op het eindplaatje. Ik ben in ieder geval enthousiast.

Als dat geen uitbreiding van mogelijkheden is.
De resultaten gaan jullie natuurlijk zien.

Fotostudio
Fotostudio

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *