Leo Kramp fotografie

Een passie voor natuur en landschapsfotografie

Tweede Maasvlakte

Op deze Hemelvaartsdag besluit ik naar de Tweede Maasvlakte te gaan. Ik hoop zeehonden te spotten en ik heb op via wat googlen geleerd dat je twee uur voor laagwater tot een uur na laagwater de meeste kans maakt om ze te kunnen spotten op een zandbank. En zandbanken zijn er voldoende aan de zuidkant van de Tweede Maasvlakte. Maar helaas, vandaag is er geen een te zien.

Ik wandel verder over het strand en zie een vissersboot die een mooie achtergrond vormt voor een van die zandbanken die vol zit met aalscholvers. Iets verderop krijg ik de kans om een visdief te fotograferen die op in de lucht hangt speurend naar voedsel. Ik ben bijzonder blij met de foto die dat heeft opgeleverd. Naarmate het water steeds lager komt te staan vormen zich mooie patronen in het zand. Ik ben van huis gegaan met alleen de 80D met daarop de 100-400 mm met 1.4 extender en ook al leent die zich niet echt voor landschappen, ik waag toch een poging en het resultaat valt niet tegen.

Geschiedenis

De tweede Maasvlakte is ook de plaats waar veel fossielen te vinden zijn. Tijdens de ijstijd was er namelijk geen Noordzee en lag er gewoon land tussen wat nu Nederland en Engeland is. En daar leefden dus gewoon dieren en leefde de prehistorische mens. Het zand en grind wat gebruikt is voor het opspuiten van de Tweede Maasvlakte en daarmee ook de fossielen, maar ook de gereedschappen komen uit dit oude gebied wat eens land was.
Er lopen dus ook de nodige mensen rond die speuren naar deze fossielen en gereedschappen. Ik raakte in gesprek met een vrouw die al speurend over het strand liep op zoek naar fossielen en daar enthousiast over vertelde. Ik ben dus ook wat vaker naar de zeebodem gaan kijken en vond een fossiel van een hoefje. Verder kwam ik ook wat dingen tegen die lijken op een stenen bijl en twee pijlpunten. Of ze dat ook echt zijn weet ik niet. Ik heb dat fossiel later aan die vrouw gegeven omdat hij bij mij toch in een laatje verdwijnt en zij er meer plezier van zal hebben.

Al kijken naar fossielen en gereedschappen kwam ik ook steeds dichter in buurt van een kolonie met grote sterns en wat dwergsterns waar ik ook wat leuke foto’s van heb kunnen maken.

Haveningang

Ik loop terug naar de auto en besluit nog wat noordelijker de Tweede Maasvlakte op te gaan, af en toe stop ik en ga de duinen over om te kijken of er wat te zien valt. Zo kom ik steeds verder totdat ik in de buurt kom van de ingang van het haven gebied en daar zo’n groot containerschip van Evergreen zie aan komen. Ook varen er wat andere schepen voorbij en ik blijf even hangen om daar wat foto’s van te maken.

Slikken van Oostvoorne

De Tweede Maasvlakte grenst aan de Slikken van Oostvoorne en op de terugweg naar huis maak ik een laatste tussenstop aan de noordkant van dat gebied. Hier kom ik voor het eerst een Blauwborst tegen waarvan ik een mooie foto van kan maken. Dit is sowieso een mooi vogelgebied want de vorige keer kwam ik hier ook al wat, voor mij, nieuwe soorten tegen.

Al met al weer een mooie dag met leuke en mooie resultaten. De topfoto van de dag is voor mij toch wel de in de lucht hangende visdief met de foto van de zandbank met aalscholvers en de vissersboot op de achtergrond als goede tweede.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *