Leo Kramp fotografie

Een passie voor natuur en landschapsfotografie

Speulder/Sprielderbos en Kasteel Staverden

Gisteren mijn eerste tocht op de Veluwe van dit jaar. Het Speulder- en Sprielderbos en Kasteel Staverden in de omgeving van Garderen. Dat bos staat dankzij de bochtig gevormde beukenbomen bekend als DE plek voor het maken van foto’s met een sprookjesachtige en mysterieuze uitstraling. Eigenlijk heb je daar wel een beetje mist bij nodig, maar daar was er gisteren te weinig van. Wel gekozen voor een telelens om de bomen wat ‘op elkaar te drukken’.
Later kwam ik ook nog een bospad tegen met een mooie uitstraling. Door voor de staande foto een set van 5 foto’s te maken die ik in de nabewerking met HeliconFocus heb samengevoegd (Focus stack) krijg je een plaatje die van voor tot achter helemaal scherp is.

Na de wandeling nog even doorgereden naar Kasteel Staverden. Ik had daar op Flickr eens een foto van voorbij zien komen en ik wilde daar ook wel eens mee aan de slag. Het kasteel is niet te bezichtigen, maar de omgeving er omheen is gewoon open en vrij toegangelijk.
Voor de foto met het watervalletje heb ik gebruik gemaakt van een 10-stop full ND filter om dat wollige er in te krijgen.
Voor de tuinfoto heb ik drie foto’s gebruikt waarbij de bezoekers elke keer op een andere plaats stonden. Door deze drie als lagen te importeren in Photoshop kan je uit elke laag de mensen “weggummen” zodat je een eindfoto overhoud waar niemand op staat. Het was namelijk te druk om dat zonder deze truc voor elkaar te krijgen.

In de bossen was het trouwens redelijk rustig. Dat viel me mee. Toen ik terug kwam op de toch wel grote parkeerplaats waren er maar een paar auto’s bijgekomen en was het terrein grotendeels leeg. Drukker was het wel bij het kasteel, maar iedereen hield goed de 1,5 meter regel in acht.

Tot slot nog even Flickr. Ik heb al eens uitgelegd dat Flickr dagelijks de 500 beste uploads selecteert en die in ‘Explore’ laat zien. De laatste weken sta ik daar weer regelmatig in, met de bollenvelden foto op plaats 5 als topper. Zo’n plaatsing in Explore levert een hoop views (bollenveld zo’n 67.000) en fav’s (bollenveld over de 900) op. Ik zie dan ook het aantal bezoekers op de website toenemen.

Mijn foto’s in Flickr’s Explore

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *