Leo Kramp Fotografie

Een passie voor natuur en landschapsfotografie

Rijen – Paddenstoelen

Ik had gelezen dat in de bossen bij Rijen de grote parasolzwam groeide. En dat klopte helemaal.
Zoals de naam al zegt is het een grote paddenstoel en daardoor lijkt hij inderdaad ook wel op een parasol.
Eerst kwam ik jonge parasolzwammen tegen die nog een bolletje vormden. Maar een stukje verderop stond er eentje helemaal open en in volle glorie. Mooi, groot en onbeschadigd.

Zo’n grote paddenstoel van voor tot achter scherp krijgen en dan toch een zachte achtergrond, dat lukt niet op de gewone manier. De techniek die je dan toe gaat passen heeft “Focusstacking”. Je zet je camera op een macroslede en na elke foto draai je de camera op de slede weer een stukje verder en maak je de volgende foto. Dit doe je vanaf een scherpe voorrand tot een scherpe achterkant van de paddenstoel.

Eenmaal thuis gekomen en de foto’s geïmporteerd in Adobe Lightroom exporteer je deze vervolgens naar een speciaal programma; Heliconfocus. Dit programma analyseert alle 22 foto’s (ingeval van onderstaande foto) en haalt uit elke foto het scherpste deel en voegt deze uiteindelijk samen tot een afbeelding.

Resultaat: een foto van een grote parasolzwam die van voor tot achter scherp is, maar nog steeds zijn zachte achtergrond heeft.

Een samengestelde foto of wel focusstack, van 22 afzonderlijke foto’s. Scherp van voor tot achter en toch een zachte achtergrond

Ik heb van dezelfde paddenstoel ook nog via een spiegel foto’s gemaakt en ook daarvan een focusstack gemaakt. Voor die foto zijn 21 afzonderlijke opnamen gebruikt.
Vervolgens nog verder door de bossen gedwaald en kwam nog wat meer leuke paddenstoelen tegen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *