Leo Kramp fotografie

Een passie voor natuur en landschapsfotografie

Productfotografie parfum nr. 2

Productfotografie parfum nr. 2 heeft als onderwerp een flesje Acqua di Gio. Doel was een foto te maken waarbij het product in de lucht lijkt te zweven.

Acqua di Gio
De uiteindelijke foto.

Om dit te bereiken heb ik het flesje met een lijmpistool op een smal maar stevig latje gelijmd. Beter zou een vierkant staafje plexiglas zijn geweest. Die laat het licht door en voorkomt hinderlijke reflectie. Maar de Corona lockdown maakt shoppen voor dit soort materialen onmogelijk. Sommige dingen zijn lastig online te bestellen gewoon omdat je het soms moeten kunnen zien en voelen (is het wel stevig genoeg?). Maar afijn dit werkte ook, al leverde het wel wat meer werk in Photoshop op.

Vervolgens heb ik deze lat met daarop het flesje geklemd in een flexibele arm en deze gedraaid en verbogen totdat ik een positie van het flesje vond die mij aansprak. De scrim heb ik deze keer boven het product gehangen met direct daarboven een flitser zonder softbox of reflector.
Vervolgens op zoek naar de juiste flits instelling voor deze eerste flitser. Eenmaal gevonden heb ik de achtergrond verlichting toegevoegd met een flitser met daarop een barndoor, een honeycomb grid voor een gerichte bundel licht en een blauw gekleurde gel. Ik had eerst de witte achtergrond gebruikt maar vond het resultaat niet wat ik voor ogen had. Ik heb dus de zwarte achtergrond laten zakken en de flitskracht nog iets verhoogd om de achtergrondverlichting te krijgen die ik wilde hebben.

Opstelling
De opstelling

Vervolgens heb ik de nodige shots gemaakt die ik nodig had om in Photoshop de uiteindelijke foto te kunnen samenstellen. De eerste shot is er een met het licht van boven via de scrim en een via een spiegel gereflecteerde streep licht op de zijkant van het flesje. Voor de tweede en derde shot heb ik wederom met een spiegel wat licht weerkaatst tegen de onderkant van het flesje. Nadat ik zeker wist dat ik alle shots had zoals ik ze wilde hebben en nodig had, heb ik het statief met het product weggehaald en nog een vierde shot genomen van alleen de achtergrond.

Daarna is het kwestie van de vier shots op aparte lagen in Photoshop laden en dan met maskers de juiste elementen van elke laag over de basislaag leggen. De eerste laag bevatte de afbeelding van alleen de achtergrond met daar overheen de laag van de eerste shot. Op het masker kon ik vervolgens het stokje wegwerken. Extra handeling was nog het wegwerken van een door het stokje veroorzaakte bruinige reflectie op de onderzijde van het flesje. Op de derde en vierde laag stonden de foto’s met de lichtdetails op de onderkant van het flesje. Ook hier heb ik met maskers alleen die elementen die nodig waren doorgelaten.
Tot slot nog een beetje opschonen door stofjes en vlekjes op het flesje weg te werken.
In Lightroom heb ik deze keer niet veel aangepast. Alleen de hooglichten iets naar beneden brengen was voldoende.

Voor zover weer een productfotografie parfum sessie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *