Leo Kramp fotografie

Een passie voor natuur en landschapsfotografie

Productfotografie parfum nr. 1

Productfotografie parfum nr. 1 dat is de titel van deze blog. Maar… sinds gisterenavond valt er sneeuw. De wereld wordt wit en bijna elke fotograaf is in jubelstemming. Alleen waait het vandaag stevig en komt de stuifsneeuw nog steeds van alle kanten uit de lucht vallen. Niet direct bevorderlijk voor je apparatuur. Volgens de verwachting blijft het nog wel even liggen en kijkend naar de weerberichten en mijn agenda heb ik al besloten om woensdag middag mijn hart op te gaan halen in de witte wereld, hopelijk verlicht door een zonnetje.

Parfumflesjes

Vandaag dus weer lekker in de studio aan de slag met een geleende set Carolina Herrera parfum flesjes.
Mijn zwarte perspex kunststof plaat werd deze week bezorgd. Een ideale ondergrond voor deze shoot waarbij al mijn (flits)lampen zijn ingezet.
Ik ben begonnen met de achtergrond verlichting. Hiervoor heb ik een flitslamp voorzien van een standaard reflector en een honeycomb grid (om de lichtbundel kleiner te maken) op de achtergrond gericht en de positie gezocht die zorgde voor de gewenste reflectie op het zwarte perspex. In het centrum van die reflectie heb ik de parfumflesjes geplaatst op een manier waardoor logo en naaldhak goed in beeld zijn te brengen.

Daarna heb ik de grote 120 x 80 softbox achter een scrim schuin achter de flesjes geplaatst voor het haarlicht.
Om meer licht op de voorzijde en vooral de goudkleurige naaldhak te krijgen heb ik een derde lamp met een 60 x 60 softbox links geplaatst op laag vermogen. Nog niet helemaal tevreden met het resultaat werd de vierde flitser ook met een 60 x 60 softbox op laag vermogen rechts van de flesjes geplaatst. Het is even experimenteren met de flitskracht instellingen van de vier lampen totdat het allemaal samenvalt en het plaatje begint te ontstaan zoals je het in je hoofd hebt.

Godox S30 Focuslight

Nadat de parfumflesje gebalanceerd waren uitgelicht werd het tijd voor de kleinere details. Daarvoor heb ik een Godox S30 LED Focuslight aangeschaft met een ‘Projection attachment’ als accessoire. Voorzien van de optionele diafragma kan je hele kleine vlekjes licht aanbrengen (dankzij het diafragma is de grote wel regelbaar).

Uitgelicht logo
Puntlicht op bovenste deel
Puntlicht op onderste deel

Op de linker foto hierboven zie je dat ik de lichtstraal heb gericht op het logo van het grootste flesje, op de middelste foto heb ik het licht iets groter gemaakt om door de bovenkant van het kleine flesje te schijnen. Tot slot zie je in de rechter foto het puntlicht gericht op het onderste deel van het flesje.

De S30 heeft 1 nadeel en dat is dat het een vast LED licht is, dus geen flits. Voor studio fotografie met flitsers gebruik ik een sluitertijd van 1/160 seconde. Kort genoeg om omgevingslicht en het licht van de instellampen uit te bannen. Dat is echter te kort om het licht van de S30 op de sensor te laten vallen en dus moet de sluitertijd langer worden met als gevolg dat omgevingslicht wel een rol gaat spelen. Ik heb de instellichten op de flitser uit moeten zetten, het licht in de kamer uit moeten doen en de gordijnen gesloten om het licht in controle te houden.

Het eindresultaat

Nabewerking

Het eindresultaat zoals hierboven is bereikt in Photoshop en Lightroom. De drie eerder getoonde foto’s heb ik als lagen ge├»mporteerd in Photoshop. De foto met het verlichte logo staat op de eerste laag. De lagen erboven bevatten de foto’s met de spotverlichting op het kleine flesje. Door het toepassen van een masker op beide lagen kan je selectief elementen op de eerste laag vervangen door inhoud van laag 2 en 3.
Vervolgens heb ik nog wat dodge en burn (tegenhouden en doordrukken in de oude donkere kamer termen) toegepast om lokaal de donkere fles hier en daar nog wat op te lichten en rondom het logo weer wat donkerder te maken.
Tot slot nog wat stofjes weggewerkt die op de perspex plaat waren gevallen. Daarna weer terug naar Lightroom waar ik de witbalans nog wat heb aangepast voor een koelere, blauwere kleur en nog wat extra vignetering

Hieronder nog even de opstelling, op dat moment nog met drie lampen.
PS. Ik heb nog meer parfumflesje te leen, dus er komt nog een tweede en mogelijk ook een derde shoot met parfumflesjes aan.

Opstelling
Opstelling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *