Leo Kramp fotografie

Een passie voor natuur en landschapsfotografie

Planken Wambuis

Het wordt zondag goed weer om op pad te gaan. Ik kies voor de Planken Wambuis, een natuurgebied op de Veluwe in de buurt van Ede.

Wilde zwijnen

In het begin kom je langs een open veld en ik maak daar wat landschapsfoto’s met een mix van blauwe lucht en wolken. In hetzelfde gebiedje ontspruiten jonge sparren en ik maak een close-up foto van zo’n frisgroene uitloper tegen de lucht als achtergrond. Daarna vervolg ik mijn weg en al snel zie ik een bocht een aantal wilde zwijnen foerageren. Ik verruil daarom de 5D met de 24-150 lens voor mijn 80D met daarop de 100-400 lens met 1.4 extender. Als ik het zwijn dat mij zo waakzaam staat aan te kijken in een mooie compositie heb gevangen rent het opeens weg. Wat blijkt. Zowel links, als rechts van me zijn andere wandelaars aan komen lopen en dat werd het zwijn te veel.
“Valt er wat bijzonders te zien?”, vraagt een van de wandelaars. Beleefd antwoord ik dat er een groepje wilde zwijnen rondliep maar dat die geschrokken zijn weggerend. Inwendig denk ik er iets minder beleefd over. Maar ja het gaat zoals het gaat. De wandelaars vervolgen hun weg en ik blijf nog wat rondhangen in de hoop op een terugkeer.

Helaas komen ze niet terug, maar wetend dat ze in de buurt zijn vervolg ik langzaam mijn weg en kijk ik goed links en rechts. Mijn vreugde is dan ook groot als ik niet veel verder een wild zwijn tussen de bomen zie liggen. Respectvol blijf ik op het pad en probeer een positie te vinden waarop ik het mooie dier tussen de bomen door vast kan leggen. Dat lukt op twee plaatsen. Met een dier met een donkere vacht op een donkere plek in het bos heeft het wel wat weg van verstoppertje spelen en dat zie je ook mooi terug in de foto’s

Jong leven en houtkap

Daarna gaat het weer verder en wat verderop ligt een rund met haar kalfje te relaxen. Ook hier maak ik zonder te verstoren een paar foto’s. Dan valt er een hele tijd eigenlijk weinig te zien. Pas tegen het eind zorgt kap van productiebos aan de ene kant van de weg en een stukje bos volledig gevuld met de witte stammen van berkenbomen voor een volgende set van foto’s. De zon is inmiddels weg en de wind is aardig toegenomen. Dat laatste zorgt ervoor dat voor de foto van het deels gekapte bos een set foto’s voor een HDR niet gaat werken omdat de bomen teveel bewegen en samenvoegen van de set foto’s tot een afbeelding onmogelijk is. Ik kies voor een belichting ergens tussenin en ontwikkel deze in Lightroom naar een versie met het juiste contrast.

Daarna ben ik al snel weer bij de parkeerplaats bij de Planken Wambuis en zit de wandeling en fotoshoot er voor vandaag op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *