Leo Kramp Fotografie

Een passie voor natuur en landschapsfotografie

Op pad met Tilt-Shift

Een collega van mij was zo aardig om zijn Canon 24mm Tilt-Shift lens aan mij uit te lenen. Een lens die ik nog op mijn verlanglijstje heb staan. Vandaag met dit mooie zonnige winterweer op pad om deze lens uit te proberen. Lekker dicht bij huis, het stadhuis van Gouda is hiervoor een perfect onderwerp.

Je kent vast wel het effect dat als je een hoog gebouw fotografeert deze achterover lijkt te vallen. Dit wordt veroorzaakt doordat je je camera achterover kantelt om het hele gebouw in de foto te vangen.

Een tilt-shift lens biedt hier een oplossing voor. Met de shift functie van zo’n lens verschuif je de positie van de lens ten opzichte van je camera sensor. Hierdoor kan je je camera toch evenwijdig houden met je onderwerp en door de lens op-of neer te schuiven kan je dan het hele gebouw kaarsrecht op de foto krijgen. Het gebruik van een statief is dan wel een must. Het vereist ook nog wel de nodige oefening om de camera goed evenwijdig met het onderwerp te krijgen.

Zonder Tilt-Shift Lens
Zonder Tilt-Shift Lens
Met Tilt-Shift lens
Met Tilt-Shift lens

Zoals de naam al aangeeft kan je met een tilt-shift lens niet alleen de lens op- en neer schuiven (shift) maar kan je hem ook kantelen (tilt). Wat je dan in feite doet is het scherpstelvlak veranderen omdat je lens in een hoek ten opzichte van je camera sensor komt te staan. Een van de toepassingen hiervan die je veel ziet is het miniatuur effect. Maar dat is nog maar een van de mogelijkheden. De tilt functies geeft je bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om meerdere achter elkaar geplaatste onderwerpen gelijktijdig in focus te hebben.

Miniatuureffect met de tilt functie
Miniatuureffect met de tilt functie

Zie portfolio diversen voor nog wat meer foto’s die vandaag met deze mooie lens gemaakt zijn.
Veel kijkplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *