Leo Kramp fotografie

Een passie voor natuur en landschapsfotografie

Nogmaals naar Meijendel

Bijna de hele week heb ik mooi wolkenluchten voorbij zien trekken terwijl ik zuchtend op mijn werk zat. Wat een gemiste mooie foto’s. 
Toen was het eindelijk mijn vrije vrijdag en had ik bedacht nogmaals naar Meijdendel te gaan. Maar ja geen mooie wolkenlucht te zien. Sterker nog, het was volledig grijs. 
Toen later de lucht toch begon te breken ben ik omgekeerd en teruggelopen naar deze plas die ik al voorbij was gelopen en heb deze foto’s gemaakt.

Zoals ik in mijn vorige bericht al vertelde heb ik het filtersysteem van Benro gekocht. Toen was de vraag of ik mijn Cokin filters nog zou kunnen gebruiken. Nee dus. De grad filters zijn net te kort en te dik om in de houder te passen en de full ND filters zijn te dik.
Gevolg is dat ik ook nieuwe filters van Benro heb gekocht. Grad ND’s voor 2, 3 en 4 stops en full ND voor 8 en 10 stops. Tot slot ook nog een True Night filter voor de avondschoot in Rotterdam die ik nog in mijn planning heb staan.
Op advies van Bas Meelker in een masterclass op Photofacts academy heb ik deze keer gekozen voor harde grads.

Al dat moois heb ik tijdens deze sessie kunnen gebruiken. De foto’s zijn gemaakt met een combinatie van 3 filters:

  • Polarisatie filter om de schittering op het water weg te halen en mooiere verzadigde kleuren te krijgen,
  • Een 8 of 10 stops ND filter om een sluitertijd van 30 seconden te kunnen instellen zodat de wolkenlucht die vegen krijgt,
  • Een 3 stops grad filter om de bovenste helft van de foto qua belichting meer in balans te brengen met de onderkant.

Benro heeft met de FH100 Mark II filterhouder iets moois op de markt gebracht. Aanbrengen van de filterhouder is eenvoudig en met de frames om de filters heen voorkom je vingerafdrukken op de filters zelf. Het systeem met het tandwieltje waarmee je een grad kan positioneren werkt nauwkeurig. Een nadeel vindt ik het monteren van het polarisatiefilter in de filterhouder. Dit is een SLIM filter waardoor je al niet veel ‘vlees’ hebt om hem vast te pakken en zelfs met de bijgeleverde tool blijft het lastig om hem erin te schroeven. Misschien is dit iets wat je beter onder de knie krijgt als je het vaker gebruikt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *