Leo Kramp fotografie

Een passie voor natuur en landschapsfotografie

Nogmaals de Kwade Hoek

Afgelopen vrijdag heb ik nogmaals de Kwade Hoek bezocht. Deze keer ging wel de ‘echte’ camera mee voor landschapsfotografie.
De punt van de Kwade Hoek is echt een gebied waar je eigenlijk op blote voeten doorheen moet wandelen (en dat doe ik dan ook). De ondergrond is gras in het begin, zand in de duinen en op het strand, water als je ook nog een beetje gaat pootjebaden en op de slikken ligt een combinatie van water, zand, klei en modder waar je af en toe diep in weg zakt. Een perfecte plek voor het maken van een foto waarin je de belangrijkste regel van natuurfotografie kan uitdrukken: “Take only pictures, leave only footprints”

In het begin heb je de jonge duinen waar in het vroege ochtendlicht mooi plaatjes te maken zijn, een stuk verderop sla ik rechtsaf en kom in het gebied terecht wat bij extra hoog water onder water komt te staan en dat trekt zijn sporen in het landschap.
Als je dat gebied bent overgetrokken kom je in de slikken terecht. Het gebied wat twee keer per dag onder water staat. Goed plannen van je trip is dus wel van belang. De site van rijkswaterstaat heeft getijde tabellen waar je precies kan uitzoeken wanneer het op een bepaalde plek eb of vloed is en wat de verwachte waterstand is. Deze tabellen gebruik ik ook voor de zonsondergang shoots aan de kust.

De samenstelling van de grond is gevarieerd. Voor een groot deel is dit zand, maar sommige delen hebben een ondergrond van dood plantmateriaal en dode bacteriƫn waardoor deze zwart van kleur is. Het afdekkende laagje zand is soms dun met als gevolg dat dit laagje zand bij het uitgaande tijd wordt meegenomen. Dit heeft geleid tot een wat abstracte foto van dit miniatuur landschapje.

Het gebied blijft me fascineren en wees dus niet verbaasd als er nogmaals een nogmaals de kwade hoek gepubliceerd wordt. Deze keer ben ik namelijk gegaan voor landschapsfoto’s, maar het gebied biedt volop kansen voor vogel fotografie. De visarend bijvoorbeeld wordt hier regelmatig gespot. Als je geluk hebt (en dat heb ik nog niet gehad) dan kan je ook een zeehond tegenkomen.

TIP: Klik op een foto voor een vergrote weergave !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *