Leo Kramp fotografie

Een passie voor natuur en landschapsfotografie

Muiderslot

Vandaag was het eens tijd voor wat anders dan normaal. Ik heb een aantal jaren terug al eens een drone filmpje gemaakt van het Muiderslot aan het IJsselmeer. Deze keer was het tijd voor een fotosessie. Het weer was veranderlijk vandaag en dat zie je mooi terug in de foto’s. Van zonnig tot bewolkt en zelfs een regenbui en soms veel wind.
Ik heb eerst een wandeling op de dijk aan de buitenkant van het kasteel gemaakt, en ben daarna naar de andere kant van Muiden gegaan om vanaf de havenkant nog een foto te maken van het Muiderslot. Vervolgens weer terug naar het begin en het museumterrein op. Eerst buitenom en daarna had ik het plan om op het binnenplein wat foto’s te maken.

Jammer genoeg heeft het museum bedacht om de historische waarde hiervan volledig om zeep te helpen door over het hele binnenplein een partytent-achtig doek te spannen. Zo ontzettend zonde…

Elisabeth Smit

Bij de ingang van de haven van Muiden ligt sinds 2002 een driemaster, de Elisabeth Smit die tijdens een storm beschadigd is en door allerlei redenen daar nu nog steeds ligt en waar nog 1 mast van overeind staat. Van oorsprong in de vorige eeuw gebruikt als mijnenveger, daarna overgedragen aan het zeekadettenkorps. In 1977 verkocht en gebruikt voor dagtrips op het IJsselmeer. Tot dus die storm in 2002. Na 18 jaar ligt hij er nog steeds en hebben de zwaluwen het in beslag genomen en hun nesten gebouwd.

Muiderslot

Tot slot nog een stukje geschiedenis over het Muiderslot:

De Hollandse graaf Floris V liet rond 1285 een stenen vesting bouwen op een strategische plek aan de monding van de rivier de Vecht, de belangrijkste vaarroute naar het bisdom Utrecht. Tijdens een valkenjacht werd Floris V in 1296 door zijn eigen edelen ontvoerd en op brute wijze vermoord en werd zijn kasteel vernield. Vanaf 1370 werd het oorspronkelijke Muiderslot in ere hersteld en uitgebreid met de woonvleugel aan de kant van de Zuiderzee. In 1576 werd het slot versterkt met aarden wallen en bastions.
In 1825 werd het Muiderslot te koop aangeboden voor de sloop maar dat is voorkomen. Het kasteel werd gered en is sinds 1878 een rijksmuseum. Na drie ingrijpende restauraties staat het kasteel nog steeds naast op zijn mooie plek aan het IJsselmeer en naast de ingang van de haven van Muiden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *