Leo Kramp fotografie

Een passie voor natuur en landschapsfotografie

Moerputten en Hoog Buurlo

De tweede week van mijn vakantie en het weer laat het wat afweten. Veel bewolking, soms regen met af en toe pittige buien. Het blijft deze week dan ook beperkt tot twee uitstapjes, de Moerputten en Hoog Buurlo.

Moerputten

De moerputten is een natuurgebiedje vlak bij Den Bosch. Wat het zo bijzonder maakt is de 600 meter lange oude spoorbrug die hier over het natte laagveengebied loopt. De brug was onderdeel van de Langstraatspoorlijn en is nu een voetgangersbrug die onderdeel is van de wandelroutes door dit gebied.

De brug is gebouwd tussen het najaar van 1881 en 1887 maar pas eind 1890 in gebruik genomen. Vanaf dat jaar reden er dagelijks treinen tussen Den Gosch en Geertruidenberg. Bij de bouw van de brug was rekening gehouden met een toename van het treinverkeer en waren de pijlers al geschikt om er later nog een tweede ijzeren brugdeel naast te leggen. Echter is dat nooit nodig geweest en werd de hele brug door allerlei omstandigheden overbodig en werd in 1972 gesloten.

Er waren plannen om deze brug te slopen, maar werd deze in 1995 een rijksmonument. In 1997 heeft Staatsbosbeheer de brug aangekocht waarna in 2004 werd begonnen met restauratie van de brug en de afbladderende giftige loodmenie werd verwijderd. Na de eerste restauratie werd de brug onderdeel van de uitgezette wandelroutes. In 2009 werden de restauratiewerkzaamheden aan de pijlers uitgevoerd waarna in 2011 de brug definitief werd heropend.

Hoog Buurlo

Volgens de weersverwachting zou er deze dag ongeveer 50% bewolking zijn. Een belofte voor mooie wolken in een blauwe lucht en dat boven het mooie weidse uitzicht op de top van het heideveld. Maar ze zaten er weer eens naast. Pas later in de ochtend begon de lucht wat te breken en was er gelegenheid voor wat landschapjes met mooie luchten. Het duurde echter niet lang voordat de lucht er dreigend begon uit te zien en ik mijn weg maar vervolgde richting parkeerplaats. Onderweg daar naar toe kwam ik wel nog mooie varenbegroeing onder de bomen tegen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *