Leo Kramp fotografie

Een passie voor natuur en landschapsfotografie

Longfaye in de Ardennen

Op deze vrijdag van mijn eerste vakantieweek weer eens samen met collega en vriend Patrick op pad. Longfaye in de Ardennen was het doel van deze reis. Vlak bij de parkeerplaats bij de stuwdam van Robertville staat kasteel Reinhardstein. Verderop heb je de Waterval van de Bayehon en tussen de verschillende locaties stromen verschillende beken. Foto onderwerpen genoeg dus.

Gezien het noodweer van vorige week met op sommige plaatsen flinke overstromingen was het wel de vraag wat we aan zouden treffen. Onderweg zagen we in Eupen de eerste tekenen van het noodweer. Kapotte bestrating en met het water meegesleurde takken en boomstammen langs de oever en tegen de brug. Later toen we bij de beken kwamen zag je hoe hoog het water gestaan had. 1,5 tot 2 meter hoger dan wat je nu op de foto’s ziet. Begroeiing aan de zijkanten lag helemaal plat en vrijwel overal zag je de meegesleurde takken, boomstammen en zelfs flinke boomstronken op de oevers liggen.

Burcht Reinhardstein

Vanaf verschillende plekken op onze geplande route heb je zicht op Burcht Reinhardstein. De oorsprong van deze burcht gaat terug naar 1354 en is door erfenissen en huwelijken eigendom van verschillende families geweest. In 1812 werd de burcht verkocht aan een handelaar in bouwmaterialen die hem begon te slopen voor de materialen. Toen het gebied vlak daarna onder Pruisisch bestuur kwam is de sloop direct stopgezet en is het een beschermd monument geworden. Na de eerste wereldoorlog werd het Belgisch grondgebied. In 1969 werd de burcht grondig opgeknapt door de nieuwe eigenaar die er bleef wonen tot zijn dood in 1994. Zijn vrouw en dochter die het kasteel na zijn dood geërfd hebben, hebben het geschonken aan een Vereniging zonder Winstoogmerk. Volgens wikipedia is burcht bewoond, maar wel toegankelijk voor toeristen. Ook de officiële site van de burcht geeft aan dat het te bezoeken is.
Terwijl wij vlak na de poort onze eerste foto’s aan het maken waren werden we echter toch weggestuurd omdat het privé zou zijn. Verwarrend en tegenstrijdig. Wel jammer, want ik had graag nog wat andere foto’s van de burcht willen maken.

Waterval van de Bayehon

Vanaf de burcht ging de route verder richting de waterval van de Bayehon. Onderweg zagen we de burcht van een andere kant en kwamen langs de eerste beken van de dag. Natuurlijk leef ik me zoals gewoonlijk daar helemaal op uit, gaan de schoenen uit en maak ik foto’s vanuit het midden van de beek. Om het water die melkachtige gloed te geven gebruik in ND filters. Deze keer een 8 stops filter zodat ik sluitertijden van 30 seconden kan halen. Eenmaal bij de waterval aangekomen zijn er twee redenen om niet naar beneden aan de waterrand te gaan. De eerste is de drukte. Er zijn zoveel mensen met (kleine) kinderen dat de mogelijkheid om rustig foto’s te maken vrijwel nihil is. De tweede is dat de weg naar beneden nogal steil is om met de fotospullen naar beneden te gaan. Gezien de eerste reden is de motivatie om toch een poging te wagen laag en neem ik alleen wat foto’s vanaf de plek waar we zijn aangekomen.

De weg vervolgen

Na de waterval voert een stukje van de route door het plaatsje Longfaye en komen we daarna weer terug in het bos en komen langs verschillende beken waar ik me weer op uit kan leven.
Toen ik de route in Garmin BaseCamp aan het plannen was kwam ik op een route met een acceptabele lengte van 12,5 kilometer uit. Helaas blijkt Basecamp geen rekening te houden met extra afstand door de hoogteverschillen en berekend dus de afstand alsof je op vlak terrein loopt. De hoogteverschillen zijn echter aanzienlijk en uiteindelijk leggen we 18,5 kilometer af. Het laatste stukje van de route is echt afzien. Het is hier en daar flink steil om vanuit het dal waar boven bij het stuwmeer te komen.
Maar al met al was het een mooie dag en een mooie route. Ik me prima vermaakt en weer een aantal mooie foto’s kunnen maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *