Leo Kramp fotografie

Een passie voor natuur en landschapsfotografie

Locatie scouting

Deze vrijdag stond in het teken van locatie scouting. Via google maps ben ik op zoek gegaan naar plaatsen welke een mooi decor zouden kunnen zijn voor een zonsopkomst of een zonsondergang.

Neeltje Jans

Al vroeg op pad omdat de wolkenvoorspelling er gunstig uit zag en ik meteen een eerste opkomst mee zou kunnen pakken. De gekozen locatie was het werkeiland Neeltje Jans. Helaas bleek de wolkenvoorspelling niet uit te komen en werd de zonsopkomst verstopt achter wolken en mist. De plek die ik had uitgekozen bleek om te beginnen ook al afgesloten omdat het wordt geclassificeerd als kwetsbaar natuurgebied. Ik heb wel door opengestelde gebied kunnen wandelen op zoek naar interessante locaties voor een zonsopkomst.

Brouwersdam

Vanaf de verst gelegen plek in de planning van vandaag ging vervolgens de weg weer omhoog naar de Brouwersdam. Ik heb inmiddels begrepen dat de kans om zeehonden te spotten bij de spuisluis op de Brouwersdam zeer groot is. Ik werd niet teleurgesteld. Ze waren dichtbij genoeg om met de 100-400mm lens goed te kunnen fotograferen. Ik heb hier erg van genoten. Nu nog een keer een plek vinden waar ik ze liggend op een strand kan fotograferen. Waarschijnlijk heb ik daar wel een bootje voor nodig om dicht genoeg bij een zandplaat voor de kust bij Rockanje te kunnen komen. Op dezelfde plek waren ook voldoende meeuwen, aalscholvers en steenlopers te zien.
Een stukje verderop op de Brouwersdam heb je een mooie golfbreker die een goede inleiding voor een zonsondergang vormt. Vanwege de drukte met kitesurfers op dat moment heb ik er geen foto’s gemaakt.

Hellevoetsluis

Weer een stukje omhoog was de volgende stop; Hellevoetsluis. Deze locatie heb ik gekozen op basis van een foto op Instagram. Wederom een plek die zich prima leent voor een zonsondergang. Met de palen aan de haveningang als voorgrond en de (kleine) vuurtoren wat verder in de achtergrond is dit een leuke plek. Eigenlijk zijn het er twee. De ene direct aan de haveningang, de andere iets verder weg, maar op een loopafstand die dichtbij genoeg is om tijdens een zonsopkomst snel te kunnen wisselen van de een naar de andere plek. Ik heb hier gebruik gemaakt van een lange sluitertijd met een combinatie van een 8 stops en een 4 stops ND filter. In totaal dus 12 stops aan licht tegen gehouden. Ik ben wel weer in de valkuil gestapt met door de wind bewegende plantjes in de voorgrond. Goed om de bij de ‘echte’ sessie rekening mee te houden.

Monster

De laatste locatie van vandaag in deze locatie scouting sessie was het strand bij Monster (Ter Heijde). Daar liggen ook golfbrekers opgebouwd uit keien. Alleen was het op het moment dat ik er was hoogwater en waren de golfbrekers volledig onder het water verdwenen. Een locatie dus waar zonsondergang gelijk moet vallen met laagwater. Met een 4 stops ND filter ben ik wel aan het experimenteren geweest met terugtrekkend water.

TIP: Klik op een foto voor een vergrote weergave

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *