Leo Kramp fotografie

Een passie voor natuur en landschapsfotografie

Leersumse veld

In de jacht op paddenstoelen is deze keer het Leersumse veld gekozen als lokatie. Ik had vooraf op waarneming.nl gekeken welke soorten er zoal gezien waren de afgelopen dagen. De voor mij interessante soorten heb ik gemapt in Garmin Basecamp en daar een looproute voor gemaakt. Die gaat vervolgens naar mijn Oregon 700 GPS device zodat ik de plekken makkelijk terug kan vinden.

Ik werd niet teleurgesteld. Wat een hoeveel paddestoelen stonden er! Natuurlijk niet alleen de paddenstoelen die ik gezien had op waarneming.nl maar veel meer dan dat.
Ik moest echt een selectie maken voor welke ik zou stoppen en bij welke ik zou doorlopen. Ook een aantal voor mij nieuw soorten gevonden zoals het hazenpootje en de koningsmantel. De Kaapse bossen en het Leersumse veld staan wat dat betreft garant voor een succesvolle paddenstoelensessie.

Bij een aantal heb ik de focusstack techniek weer toegepast. Soms zijn een paar foto’s al voldoende. Dan weer heb je een grote reeks nodig. Het hangt vooral af van de kijkhoek naar de paddenstoel toe die dat bepaald.
Ook mijn setup heb ik verder gefinetuned waardoor ik steeds makkelijker kan switchen tussen verschillende zichtpunten.
De macrolens is inmiddels voor zien van een statiefgondel en zitten er twee snelkoppelingsplaten op de camera. Een aan de onderkant van de camera, de andere aan de stafiefgondel aan de bovenkant van de camera. Ik kan dus snel switchen tussen de camera op het statief (hoog standpunt) of onder het statief (laag standpunt). Ik hoef daarvoor alleen nog maar de middenkolom om te draaien. Het gebruik van de statiefgondel heeft ook als voordeel dat mijn camera niet meer op zijn kop hoeft te hangen.

Voor een volgende keer staat Meijendel of de Amsterdamse waterleidingduinen nog op de planning. In deze duingebieden tref je net weer andere soorten aan dan in de bossen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *