Leo Kramp fotografie

Een passie voor natuur en landschapsfotografie

Kaapse bossen

In deze herfstweek weer terug naar de Kaapse bossen bij Doorn. Hoofdreden was toch wel de voor Nederland zeldzame oranje oesterzwam. Helaas heeft een of andere onverlaat deze mooie paddenstoel professioneel van de boom gesneden. De sporen daarvan waren nog zichtbaar. Hij is volgens kenners, net als andere oesterzwammen, eetbaar maar zit er weinig smaak aan. In plaats van zo’n mooie zeldzaamheid gewoon aan de boom te laten zitten zodat ook andere mensen er van kunnen genieten vond men blijkbaar het vullen van de maag (en een dag later de toiletpot) belangrijker. Zeer jammer.

Ik werd wel erg gelukkig van de zeer grote hoeveelheden porseleinzwammen die in de Kaapse bossen aanwezig zijn. Ik heb ze op allerlei manieren vast kunnen leggen. Met en zonder lamp(en) om door de kap te laten schijnen. Uiteraard ook weer de nodige foto’s met de focusstack techniek gemaakt.
Mooi vond ik ook de vondst van de twee kleine mycena, beschut onder een struik, maar met mooi tegenlicht. Ik heb twee varianten opgenomen in de galerie. Een met een softfocus en een waar ik ben gegaan voor een silhouet van het paartje.

Vrijwel onzichtbaar tegen het vele bruine blad kwam ik ook de Amethist of Rode koolzwam tegen. Ook vond ik een mooie grote recht koraalzwam en een paartje stevige Braakrussula’s.

Waar ik geen rekening mee haf gehouden was de herfstvakantie. Wat was het druk in het bos!. De parkeerplaats stond ook echt helemaal vol toen ik terug kwam en ook op sommige paden was het druk.

De bossen beginnen inmiddels steeds meer een herfstkleur te krijgen, dus volgende week blijven de macrospullen eens een weekje thuis en ga ik voor herfstlandschappen. Ik twijfel nog tussen de Leuvenumse bossen en de Motketel. Beide hebben beken en loofbos voor de mooie kleuren. Jullie zien in de volgende blog wel welke van het twee het geworden is.

Drie van de afbeeldingen in de galerie zijn opgenomen in de shop.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *