Leo Kramp Fotografie

Een passie voor natuur en landschapsfotografie

Druppelfotografie

Het is weer eens tijd om wat te experimenteren. Vandaag druppelfotografie. Stond al wat langer op mijn lijstje. Voor het eerst ook aan de slag met mijn Canon Speedlite 430 EX II rapportage flitser van de camera af, aangestuurd door een Phottix Strato II multi radiotrigger (Strobistenfotografie heet dat dan officieel). Ook meteen maar op manual ipv TTL.

Eerst wat gestoei om het juiste formaat waterbak te bepalen. Had er speciaal een glazen ovenschaal voor gekocht met het idee dat ik voor de kleur er dan een papiertje onder kon leggen. Helaas zie je dan wel de kromming van de glazenschaal en de weerspiegeling van de druppels en de rimpels. Dat is niet fraai.
Op naar een ovenschaal maar die bleek de klein. Uiteindelijk een grote serveerschaal gepakt en die leek voor het doel gemaakt te zijn.
Aan een klein statiefje een zak met water opgehangen en er met een speld en gaatje ingeprikt en het druppelen begon. Verder wat gekleurde papiertjes gepakt en met van die kleine handige klemmetjes vastgezet op karton en achter de bak gezet. Daar vervolgens de flitser opgericht en het feest kon beginnen.

Nog wat experimenten om de juiste richting en sterkte van de flits te ontdekken, idem voor de juiste ISO waarde. Vanuit een artikel op internet had ik al geleerd dat diafragma het beste op 16 kon staan en dat voor de sluitertijd rondom 1/100 seconden werd aangeraden. Ik kwam uit op 1/125.

Tot slot is het dan nog een truc om de timing van het afdrukken goed te krijgen, maar dat viel me eerlijk gezegd nog mee. Eenmaal in het ritme was eigenlijk elke foto wel raak.

Volgende keer gaan we voor de druppelfotografie een stapje verder en gaan we aan de slag met gekleurde olie, zeepsop en druppel op druppel. Inmiddels ook een tweede flitser toegevoegd aan mijn wensenlijstje want voor een mooier resultaat moet je eigenlijk van twee kanten belichten. Nu is een kant wat donker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *