Leo Kramp Fotografie

Een passie voor natuur en landschapsfotografie

Druppelfotografie – The next level

Deze week heb ik vakantie. Dat heb ik elk jaar in de week van hemelvaartsdag en het weer is meestal meer dan goed. Dit jaar is het wat minder. De temperaturen blijven wat achter en vanmorgen werd ik wakker van een stevige regenbui met af en toe een donderklap.
Tijd dus voor druppelfotografie – The next level. Doel is botsende druppels. Dat handmatig kunnen timen is vrijwel onmogelijk dus heb ik een Miops splash aangeschaft waarmee je met een app op je telefoon kunt instellen hoe groot de druppels moeten zijn, hoeveel tijd er tussen de druppels zit en welke vertraging er wordt toegepast voordat je sluiter na het vallen open gaat.
Om wat meer kleur te krijgen heb ik ook een klein bedrag uitgegeven aan een set Falcon Eyes kleurfilters die je voor de Speedlite flitser kan hangen. Het water heb ik gekleurd met kleurstof van Dr. Oetker (waar bakkerij spullen al niet goed voor zijn). Rood in de schaal, blauw in de druppelaar. Als achtergrond een velletje gemarmerd papier zodat daar wat structuur in komt.

Dan begint de grote zoektocht naar de juiste instellingen. Het kost me ongeveer 100 foto’s voordat ik de eerste botsingen in de foto’s zoals ik ze wil hebben terug ga zien. Vanaf dan is het experimenteren met verschillende kleurcombinaties en schieten maar.

Daarna in Lightroom selecteren van de foto’s die de eindstreep mogen halen en in een tweede selectie de foto’s kiezen die het tot publicatie op de site en andere social media mogen maken. Die foto’s ga ik bewerken. Sowieso de standaard dingen die je altijd op een RAW foto los laat. Maar ook het verwijderen van storende afleidende druppeltjes. Met een gegradeerd filter wat meer kleurverschil aan gebracht tussen boven en onderkant van de foto. In dat proces vallen er dan altijd om verschillende redenen nog wel een paar foto’s af.

Het eindresultaat staat dan hieronder.
De eerste foto ontstond trouwens tijdens het zoeken naar de juiste instellingen en ook al botsen ze niet, het resultaat vind ik zelf wel erg fraai. Nummer 5 was een ‘net geen’ botsing, maar levert een menselijk figuur op die me doet denken aan John Travolta in Saturday Night Fever. (Stayin’ Alive).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *