Leo Kramp fotografie

Een passie voor natuur en landschapsfotografie

Brouwersdam

Een dagje rondom de Brouwersdam deze vrijdag. Resultaat is een grote variatie in de foto onderwerpen.

Springersdiep

De dag begon met een zonsopkomst bij Springersdiep. Een haven aan de kant van het Grevelingenmeer op de Brouwersdam. Het begon nogal saai met een vrijwel wolkenloze lucht, maar dat werd anders toen er vanaf zee een regenbui aan kwam zetten. In het westen ontstond een mooie, deels dubbele, regenboog tegen een lucht die oranje kleurde door de zonsopkomst. Hij bleef lang staan en dat was voor mij de reden om nog snel in de auto te springen en om te rijden naar de Noordzeekant van de Brouwersdam. Tot mijn geluk stond de regenboog er nog toen ik daar arriveerde. Met de keien en de kustlijn op de voorgrond nog een mooie serie kunnen maken.

Brouwersdam

Als je dan toch op de Brouwersdam bent dan is een bezoek aan de spuisluis een logische stap. Een kolonie aalscholvers aan de kant, eentje op een paaltje. Ook de zilvermeeuw is een echte paalzitter. En voor de spuisluis de bijna onvermijdelijke Grijze zeehonden. Ik ben er inmiddels achter gekomen dat de zeehonden zich niet alleen ophouden bij de uitlaat van de spuisluis, maar ook aan de inlaat. Weer terug naar de andere kant van de Brouwersdam was dus het volgende doel.
Onderweg vond ik de strandclub Zee ook wel een leuk onderwerp voor een foto en ben dus uitgestapt en de op de dam naar beneden gegaan om vanaf deze lage kant wat foto’s te maken. Wat past beter bij een foto van strandclub Zee als je een foto maakt met de strandclub, het strand, de zee en een paar mooie wolken in een shot.
Onderaan de dam kwam ik ook de Wulp tegen, een vogel die helaas steeds zeldzamer wordt in ons land.

Spui inlaat

Aan de inlaatzijde van de spui op de Brouwersdam waren inderdaad ook een paar zeehonden actief. Eigenlijk is deze kant veel leuker omdat er geen groot hek omheen staat die het fotograferen bemoeilijkt. Daarnaast leven er ook kwallen in de directe omgeving en daar kan je dan ook eens wat foto’s van maken. Normaal zie je ze pas als ze aangespoeld op het strand liggen. Een meeuw die een lekker hapje heeft gevangen en natuurlijk de grijze zeehonden. Helemaal top wordt het als er eentje besluit om vlak voor mijn neus besluit te gaan rugzwemmen. Ik ontdekte ook dat er een voetgangers tunneltje is van de ene zijde van de dam naar de andere. Die is dus redelijk onzichtbaar van af de Noordzee kant van de dam. Goed om te weten voor een volgende keer.

Brouwersdam strand

Vervolgens maak ik een lange wandeling over het strand bij de Brouwersdam onder Ouddorp. Ik had gehoopt op die grappige strandlopertjes, maar helaas. Waarschijnlijk was het al te laat op de dag en te druk op het strand. Wel vanaf het strand wat foto’s gemaakt van vuurtoren Westhoofd met een wandelaar die gekleed was alsof de Siberische winter was gestart of een er een storm windkracht 10 stond. In werkelijkheid was het met een graad of 16 en een zonnetje best aangenaam. Tot slot nog even door bij de Slikken bij de haven van Stellendam, maar daar viel ook weinig te beleven. Ik hoop nog steeds op de visarend die zich daar in de buurt ophoud,

TIP: Klik op een afbeelding voor een grotere weergave van de foto.