Leo Kramp fotografie

Een passie voor natuur en landschapsfotografie

Baltsende futen

Na de vorstperiode waarin er geschaatst kon worden is het nu opeens volop lente. Daarom in deze week vol met Teams overleggen moest ik er echt even tussenuit. Dus in de iets langere lunchpauze dan normaal even snel naar ‘t Weegje met de camera en telelens in de hoop op een kans om baltsende futen op de foto te zetten. ‘t Weegje is een natuurgebiedje tussen Waddinxveen en Gouda. In ‘t Weegje leven veel futen en mijn vreugde is groot als blijkt dat deze inderdaad met dit mooie weer al volop aan het baltsen zijn.

Het is zo’n mooi gezicht om vrouwtje en mannetje in hun paringsdans te zien. Het hele spel begint als het mannetje de voor deze tijd typische lokroep, het diep rollende ‘krraa-arrr krraa-arrr’ laat horen. Hij komt dan snel komt aangezwommen, recht op het vrouwtje af, met de kop en hals laag op het water. Vervolgens begint het schudden van de kop. Om de beurt van links naar rechts waarbij ook nog eens kraag en kuif helemaal opgezet worden.
Futen zie je bijna overal, neem eens rustig de tijd en geniet van het schouwspel van baltsende futen. Dat de balts ook hongerig maakt zie je op de laatste foto waar een fuut een visje weet te vangen.

Hieronder de foto’s van deze sessie. Van een tweetal heb ik ook een close-up uitsnede gemaakt. Voor deze foto’s heb ik gebruik gemaakt van Topas Labs AI Sharpen om wat bewegingsonscherpte te corrigeren en heb ik het aantal pixels in de close ups weer wat vergroot met Topas Labs Gigapixel.
De beschoeiingen waren net vernieuwd en de takken worden bij elkaar gehouden met groene kunststof bandjes. Dat vond ik zo storend in de foto dat ik deze in Photoshop heb weggewerkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *